top of page

TONER I VINTERTID

3 DECEMBER 2023

Kungsträdgårdens scen, Stockholm

kl. 16:00

Toner i Vintertid-JBS.jpg

MEDVERKANDE

0_edited.jpg

LARS CLEVEMAN, tenor

Efter studier vid operahögskolan i Stockholm debuterade han 1988 som Canio i SMDE,s uppsättning av ”I Pagliacci” av Leoncavallo.  Mellan åren 1996-2009 var han Kungliga Operans ledande tenor i det franska, italienska och tyska facket. De senaste åren har han specialiserat sig på Wagner och har bland annat sjungit både ”Siegfried” och ”Götterdämmerung” på Metropolitan Opera i New York, "Tannhäuser" i Bayreuth, och "Tristan" på Nya Zeeland, i Kroatien och i Italien. De kommande åren planerar han att införliva operor av Richard Strauss i sin repertoar.

portrait-karin-mobacke-large.png

KARIN MOBACKE, sopran

Karin är född och uppvuxen i Bollnäs där också hennes intresse för opera och klassisk musik väcktes till liv. Hon har sin konstnärliga kandidatexamen från Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola. Efter avslutade studier 2021 gjorde Karin sin debut på operascenen i barockoperan ”Il colore fa la regina” på Vadstena Akademien. Hennes repertoar stäcker sig från tidig barock till det mest nyskrivna då hon framträtt på scener runt om i Sverige så som Konserthuset i Stockholm, Berwaldhallen och Louis De Geer salen i Norrköping. I somras kunde hon höras i Voxna kyrka då hon åter sjöng på den årliga Jussi Björling konserten. I vinter sjunger Karin rollen som Adéle i operetten "Läderlappen" av Johann Strauss som sätts upp i Vattnäs konsertlada.

Operasångaren_Bengt_Krantz (kopia 2).jpg

BENGT KRANTZ, baryton

Krantz är utbildad vid Operastudio 67 och Statens Musikdramatiska skola. Under sin över 40-åriga karriär, har Krantz gestaltat över hundra roller och arbetat vid bland annat Folkoperan, Kungliga Operan, Värmlandsoperan och Malmö Opera. Bland rollerna kan nämnas Amonasro i Aida, Sharpless i Madama Butterfly, Ping i Turandot, Scarpia i Tosca, talaren och Papageno i Trollflöjten, de fyra basrollerna i Hoffmanns äventyr, Figaro i Barberaren i Sevilla, titelrollen i Macbeth, Jago i Otello och Swedenborg i den för honom specialskrivna operan Hemligheter, i vilken han gestaltar Emanuel Swedenborg. Han är sedan 2005 ordförande för Jussi Björlingsällskapet. Han har mottagit Svenska Dagbladets operapris 1987 samt Tidskriften Opera operapris för säsongen 1989-90. 2019 blev han förlänad medaljen Litteris et artibus.

ACKOMPANJATÖR

Anders Wadenberg

PRESENTATÖR

Stefan Olmårs

PROGRAM OCH PRAKTISK INFORMATION

Lördag 3/12.

Klockan 16:00

Viktigt att veta: Konserten är utomhus. Det finns bänkar, först till kvarn gäller för sittplatser. Konserten är gratis.

bottom of page