top of page

Jussi som schlagersångare

Jussi skrev i sin bok "Med bagaget i strupen" som utkom 1945:

"Jag kanske törs avslöja en hemlighet så här långt efteråt. Det förekom en tid en jazzsångare-whispering- som hette Erik Odde och som blev ganska populär. Han sjöng schlagers av Fred Winter till ackopanjemang av Hans Bingalns jazzorkester. Men Erik Odde försvann som grammofonsångare-ingen visste vart. Det är han som skrivit denna bok."

Av de de titlar som Jussi sjöng in mellan januari 1932 och oktober 1933, utgavs 12 utgavs under pseudonymen "Erik Odde". På de här skivorna sjunger Jussi bara med halvröst, ibland i falsett liksom andra crooners på den tiden. Erik Odde var, vad man brukar säga på den tiden "refrängsångare". Det var alltså dansmusik där orkestern var huvudpersonen och refrängsångaren mest gästspelade. 

Skivorna utgavs liksom de som han sjöng in under sitt rätta namn under samma period, på skivmärket HMV (Husbondens röst) med de plommonfärgade etiketterna. Vid sidan av de tidigare Colombia-inspelningarna hör Erik Odde-sidorna till de mest sällsynta bland Jussis skivor.

Nämnas bör att det förekommer några fel i citatet från Jussi. Hanns Bingang hette orkesterledaren och han medverkade bara på tre av de sammanlagt tolv Erik-Odde-sångerna. Någon sång av Fred Winter fanns inte med, däremot dirigerade han ett par av dem. Det var inte bara var Bingangs jazzorkester som ackompanjerade Erik Odde. Även orkestrar under ledning av Fred Winter, Håkan von Eichwald och Folke Andersson var inblandade.

Jussi spelade också in schlager under sitt rätta namn, då oftast med orkester under ledning av Nils Grevillius.

Hela Odde-repertoaren med de tolv inspelningarna finns på cd, Jussi Björling Collection, vol 6, Naxos, skivnr. 8.110790.

bottom of page